Suomi kulkee vakaasti Björn Wahlroosin viitoittamaa polkua. Jos joku aikoo poiketa polulta, isot pojat ottavat niskasta ja antavat ensimmäisen varotuksen. Polulla pysyvää odottavat maine, menestys ja rikkaudet. Seuraavassa lyhyt lähihistoriallinen katsaus pankkiirin ajatusten voittokulkuun:
Wahlroos moitti vuonna 2012 eroavaa tasavallan presidenttiä siitä, että Halosen hovi on saanut suhteettomasti vaikuttaa julkiseen debattiin. Konsernijohtaja on tosin vuosikymmeniä itsekin debatoinut näyttävästi, aina yhtä hurmaavana ja älykkäänä. HS:ssa on ollut mm. kahden sivun juttu ”Kapitalistin muotokuva,” jättikuvin koristettuna. Se ei liene lainkaan suhteetonta.
”Koulutus ei auta, koska neljäsosaa tai viidesosaa ihmisistä ei voida kouluttaa työelämään,” neuvoi konsernijohtaja jo vuonna 2000. Tästä viisaudesta on otettu onkeen, jo kymmenet tuhannet kouluttamattomat nuoret ovat kadonneet jonnekin, syrjäytyneet. Nykyinen presidenttimme lupasi vaalitaistelunsa aikana, että ketään ei hylätä. Wahlroos voisi kertoa Niinistölle, ettei energiaa pidä tuhlata hylkykappaleiden keräämiseen.
”Korkeakoulut pitäisi säätiöidä ja tehdä niistä julkisia liikelaitoksia,” Wahlroos vaati ja on saanut tahtonsa läpi. Sivistysyliopisto kituu henkitoreissaan, ellei ole jo kuollut. Koulut ovat kaaoksessa matkiessaan markkinoiden tehokkuutta. Opettajia vähennetään, toimivia kouluja lakkautetaan, mutta mainosrummut pärisevät ”moderneista oppimisympäristöistä.” Joku niistäkin rahastaa, mutta mitä siitä!
Kunhan koululaitos saadaan yksityistetyksi terveydenhoidon kanssa, alkaa Wahlroosin Suomi olla hyvällä mallilla.”Julkista sektoria ja sosiaaliturvaa on syytä leikata,” on kuultu toistuvasti. Tuottamattoman pohjasakan eduissa riittää vielä leikkaamista.
Wahlroos on kertonut, että suomalainen ei ole hänelle sen kummempi kuin amerikkalainen eläkeläinen, jonka osinkotulot hän on sitoutunut maksimoimaan. ”Bisneksellä ei ole etiikkaa,”siteerasi pankkiiri Berlusconia rikastumisen taidosta. Oppi-isänsä kullakin! Vaikka bisneksellä ei ole moraalia, bisnesmiehellä voisi ehkä olla.
Erityisen tuohtunut Wahlroos oli äskettäin siitä, että perustuslakiin perehtyneet asiantuntijat ovat olleet nuorina vasemmistolaisia. Pelkkiä revareita vain, luulen, Björn sentään oli kunnon taistolainen! On se harmi, kun Suomessa ei vielä saa rikkoa vapaasti perustuslakia; heti on joku ollimäenpää kimpussa. Tammefan! Eikö Suomessa saa tehdä bisnestä siten, kun itse haluaa!
Wahlroos on oikeassa sanoessaan, että työn vieroksuntaa ei pidä suosia. Mutta kun hän väittää, että iso osa ihmisistä ei halua sopeutua muutokseen, on syytä valpastua. Kun Nordeassa annettiin satoja potkuja, muutosvastarintaisia naisia riitti. He eivät ylpeilleet Wahlroosin tapaan sillä, että pankki on kahden A:n pankki. Työpaikka oli heille tärkeämpi kuin A-kirjaimet.
Konsernijohtaja oikoi tasavallan presidenttiä, joka yhdisti puheessaan isot tuloerot terveyseroihin. Wahlroos tietää, ettei tulonjako vaikuta terveyteen, korrelaatiohan ei osoita syy-yhteyttä. ”Syrjäytyneet eivät panosta terveytensä hoitamiseen,” tietää pankkiiri.
Kun katsoo maailman köyhiä ruokajonoissa, ei ensimmäiseksi tule mieleen vaatia heitä kuntosalille ja sitten kotiin syömään terveysruokaa. Ovatko nämäkin kymmenet miljoonat ihmiset laiskoja loisia, muutoksen vastustajia?
Kuten konsernijohtaja toteaa: korrelaatio ei todellakaan ole syy-yhteyden merkki. Siksi en ehdota, että laskisimme korrelaatioita Wahlroosin itsekkään, röyhkeän kilpailu- ja menestysideologian leviämisen ja nuorten masennuspotilaiden määrän välille. En ehdota myöskään tilastollista analyysiä turvaverkkojen rapautumisen ja työelämän kovuuden yhteydestä perheväkivaltaan, juoppouteen ja huumeidenkäyttöön.
Björn Wahlroosin ihmiskuvan mukaan omien etujen ajaminen koituu lopulta yhteiseksi hyväksi; ei saisi käyttää tunnepitoista sanaa ”ahneus.” Pankkiirin mukaan 80 prosenttia ihmisistä on idiootteja rahan suhteen, mutta onneksi rahan päälle ymmärtävät auttavat idioottejakin selviytymään. Pankkiiri Wahlroos! Kiitän Teitä omasta ja sukulaisteni puolesta! Selvitty on, joten kuten.
Albert Einstein puhui näin: ”Sivistyneen ihmiskunnan kohtalo riippuu enemmän moraalin tasosta kuin tuotantokyvystä. Vapaa taloudellisten voimien leikki, ihmisen sääntelemätön halu kerätä aina vain enemmän valtaa ja varallisuutta, aiheuttavat ongelmia. Onnellisen elämän edellytyksiin kuuluu yhteisöllisyys ja suhteellisuudentaju, kyky rajoittaa halujaan ja tarpeitaan”.
Mitäpä Einsteinista, kun Suomea wahlroositetaan huipulle. Ota osasi menestyksestä! Sinulla on nyt Isojen poikien ja Tiukkojen tätien henkinen ja taloudellinen tuki takanasi. Nimiä en mainitse, kyllä sinä tiedät. Visioidaan parempi Suomi kuin tämä 100-vuotias, tasapäisen kateuden ja tyhmyyden tyyssija. Tilataan Amerikasta Säätytalolle Huippukonsultti kertomaan onnellisuudesta ja Suomen pelastamisesta. Ajatellaan aina vain positiivisia, kauniita ajatuksia. Pois kauna ja kateus! Unelmoidaan yhdessä!