Pääministeri televisiossa: tilanne on vakava

Viime vuoden huhtikuun alkupäivinä Donald Trump leimasi koronan propagandaksi. Tauti on ohi kesään mennessä, hän tiesi.

Onneksi elämme Suomessa. Suomalainen julkinen terveydenhoito  on osoittanut voimansa, kun kansakunta on hädässä.  Mitä mahtaa ajatella nyt Vaikuttaja, joka leimasi vuonna 2007 julkisen terveydenhoidon lisämenoja vaativat populistisiksi ja kansan mielistelijöiksi. Vaikuttaja kirjoitti, että 20 prosenttia julkisen puolen kuluista lähtee, ”kun vähän sormella tökkää.” Oli helppo tajuta, keiden asialla Vaikuttaja oli: Puolueettoman järjen –totta kai!

***

Hallitus on nojautunut päätöksissään asiantuntijoihin, eikä höpöttäjiin.  Informaatio kansalle oli aluksi selkeää, mutta viime aikoina se on ollut sekavahkoa. Kun liian monta kokkia maustaa samaa keittoa, syntyy sekametelikeitto, joka aiheuttaa ruokamyrkytyksen, eikä lisää kenenkään terveyttä.

On alkanut poliitikkojen keskinäinen syyttely ja pisteiden keruu, jonka pohjana ovat poliittiset motiivit. Vaalit ovat tulossa, eduskunnan kyselytunnilla pitää solvata ja kiukutella, ostaa halvoilla tempuilla sieluja oman puolueen hallintaan. Jotkut miekanpistot ovat sekä säälittäviä, että läpinäkyviä –muka yhteistä hyvää tarkoittavia.

**

THL:n melkein ujon tuntuinen johtaja Mika Salminen näytti eilisessä televisiohaastattelussa uusia puolia itsestään, Salminen on mm. taidevalokuvaaja.  Virustutkija, kansainvälisen järjestön puheenjohtaja kantaa huolta esim. siitä, tuoko avaruusmatkailu maan päälle uusia pahoja viruksia. Maapallon ahne luonnon tuhoaminen avaa väylät uusille pandemioille.

Kysyttäessä Salminen totesi lyhyesti, että koronan torjuntatyössä pahinta on joidenkin ihmisten ylimielisyys.  Lausahduksesta voi päätellä paljon. Aina on kaikkitietäviä pisteiden kerääjiä, Salminen ei kuulu heihin. Kun toimittajat kertoivat, miten paljon häntä ihaillaan, Salminen oli vaivautunut.

Voin vain kuvitella mitä Salminen ajatteli, kun Ruotsin suurlähettiläs moitti meitä pohjoismaisen yhteistyön turmelemisesta, koska Suomi sulki rajansa Ruotsiin, joka oli todellinen tautipesäke.  Eihän Ruotsi voinut olla väärässä, vaikka siellä pandemia tappoi Suomeen verrattuna kymmenkertaisen määrän ihmisiä. ”No, ne ovat olleet vanhoja ja sairaita,” oli selitys. Siis tarpeettomia ihmisiä.

**

Yksinäisyys, masentuneisuus ja toivottomuus ovat levinneet kaiken ikäisiin. Ikävä kyllä moni valitsee tietoisesti antaa mennä-tyylin: meitä ei rajoiteta, meidän pitää saada juhlia. Kuolemalla leikkiminen ei osoita urheutta, vaan typeryyttä ja vastuuttomuutta muista ihmisistä.

Ymmärrän ravintoloitsijoiden, kahvilanomistajien, tapahtumajärjestäjien ja kulttuurialojen tuskan, kun toiminta on kielletty. Kysymys on ihmisten elinkeinosta, leivästä. Mutta en  ymmärrä miksi monelle aikuiselle  tärkeintä elämässä tuntuu olevan se, että pääsee festareille, hillumaan hiprakassa tungoksessa, tuhansien muiden joukossa.

**

Rokotteen antaminen on kuntien vastuulla. Kotikunnassani tuhannet vanhukset voivat juuri nyt etsiä netistä pari puhelinnumeroa, joihin soittamalla pääsee rokotusjonoon. Nettiä ajanvaraamiseen ei voi käyttää, kirjekyyhkyjäkään ei ole näkynyt.

Jonoon ovat nyt pääsemässä 1941-1945 syntyneet. Moni vanhus on soittanut turhaan kymmeniä puheluja, ainoa vastaus on tööt-tööt-tööt ääni.  Miten tämä on mahdollista? ”Alentavaa!” puuskahti ikätoverini ruokakaupassa maskinsa takaa.

Yleensä kun ihminen on ollut hengenvaarassa, ambulanssi on vienyt hänet pillit ulvoen sairaalaan. Kun tuhannet vanhat ihmiset ovat nyt hädissään ja hengenvaarassa vakavan sairausuhan vuoksi, heitä autetaan terveisin ”tööt-tööt-tööt.” Lehdessä teknisen alan pomo kertoo, ettei hän ole kuullut mistään ongelmista. Eikä tämä ole oikeastaan hänen asiansa, hän vain jakaa puhelimet.

No comments!

2 vastausta artikkeliin “Pääministeri televisiossa: tilanne on vakava”

 1. Huomenta Kari,

  olet hienoin, viisain ja humaanein ihminen jonka tiedän. Kunpa maailmassa olisi enemmän teikäläisiä. Kunpa Suomi kuulisi sinua. Kiitos jokaisesta kolumnistasi, blogistasi ja kaikesta työstäsi kasvatuksen alalla.

  Kiittäen,

  Annika Salervo Ope

  Get Outlook for Android

  ________________________________

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: