Työelämä 2021

Tänä aamuna televisiossa keskusteltiin aiheesta ”Työelämä 2021.” Viime minuuteilla päästiin tärkeimpään: Mitä työelämän trendit tekevät ihmisen mielenterveydelle? Eivät hyvää, sehän tiedetään, mutta kuka siitä välittää? Koulukin valmistaa (muka) työelämän huippuosaajia. Ellei lapsi sovi visionäärien luomaan menestysputkeen, hänestä ei ole mihinkään.

Oikeastaan eilen julkaistu tutkimus urheilijoiden sairaasta laihdutusvimmasta kuvasi koko yhteiskunnan sairautta: Minä ja kehoni eivät kelpaa yhteiskunnalle, valmentajalle, opettajalle, äidille eikä isälle. Minä en kelpaa itsellenikään –katastrofi on tulossa.

***

Mandatum Life-julkaisu esitteli 22.11.2017 innovaatiojohtaja Taneli Tikan, 40, ideoita.  Tikka on julkaisun mukaan huippulahjakas ja kertoo mikä meitä odottaa:  ”Robotit korvaavat tulevaisuudessa työtehtäviä, joissa ne ovat ihmisiä parempia. Siirrymme entistä nopeasyklisempään toimintaan, jossa teknologian uudistuminen on jatkuva tila. Teknologian uusiutuessa ihmisten kyvyissä korostuu tarve omaksua uutta, kokeilla keskeneräistä, epäonnistua ja oppia nopeasti.”

Tikka lueteli tulevaisuuden ammatteja:

Robottiturvallisuuden tarkastaja, robottisiirtäjä, robottityönjohtaja, robottikouluttaja, robottityön suunnittelija ja robottienergia-avustaja, tavaranlähettäjä ja -kulunvalvoja ja -huolija, tavaran kaukolastaaja ja purkaja, tavararobottien ja tavaroiden pelastaja ja joukkoistuskuljetuksen valvoja, mallinvalintakonsultti, 3D-tulostaja, -tuunaaja ja -lähivalmistaja, tavarastailisti, raaka-ainekonsultti, tavaraohjelmoija, robottivalmistuksen tarkastaja, kiinteistövalvomomestari, robottirakennusmateriaalisäätäjä, robottirakennusmestari, -arkkitehti ja -valvoja, kunnossapitokauko-ohjaaja, ennakoija, etäavustaja, robottiliikenteen ”fleet manager”, 3D-mittaaja ja mallintaja, tavarastylisti, kaupunkiviljelijä, aineenvaihdunta-analyytikko, etäkokki, off-grid -huoltotarkastaja, nanokuituinsinööri, virtuaalisomistaja ( ei ”omistaja”) rakentajarobottiasentaja ja -ohjaaja, peukutusmanageri, alustalobbari, kyberturvamies, IoT-riskianalyytikko, robottivakuutusarvioija, robottikenttähuoltaja, mainekauppias, viranomaisfasilitoija, lähipalvelunvälittäjä, mikrovakuuttaja, omavaraiskonsultti, diagnostiikkavalmentaja, implanttiasentaja, biosalapoliisi).

Jos lista on liian suppea, tässä lisää ammatteja nuorille:

Anonymiteetti- ja yksityisyysadvokaatti, aquaponic-kalanviljelijä, kaupunkialueen hydroviljelijä, keinotodellisuusarkkitehti, lisätyn todellisuuden markkinoija, aquaponic-kalanviljelijä, kaupunkialueen hydroviljelijä, keinotodellisuusarkkitehti, lisätyn todellisuuden markkinoija, etämatkatoimiston elämystuottaja, keinolihatehtaan suunnitteluinsinööri, supervauvojen suunnittelija, unohdustuottaja, tapahtumakoordinaattori, pilviturvapalvelukonsultti, joukkoistusrekrytoija, vertaistyön moderaattori, motivaatiosuunnittelija, koheesiomanageri, tarpeenetsijä/logoterapeutti, heimopäällikkö, hallinnon pelillistäjä.

Supervauvojen suunnittelija! Kahta ammattia olisin kaivannut: Suuruudenhullujen pakkolääkitsijä ja hurmavisionäärien todellisuusterapeutti.

***

Pääministeri kertoi vuonna 2018, että miljoona ihmistä on pikaisesti uudelleen koulutettava ja jokaisen on vaihdettava ammattia neljä, viisi kertaa elämässään. Näin sitä ihmistä rohkaistaan oikealle polulle! Mikään ei ole pysyvää, ei sinulle, eikä lapsillesi.

Tikka nimitettiin 17.3. 2018 valtion kehitysyhtiö Vake Oy:n toimitusjohtajaksi. Hallitus siirsi Vakelle miljardiomaisuuden, jota pääministerin piti hallinnoida. Hanke meni lopulta myttyyn, tuli uusi hallitus.

***

Ihmisen ja robotin keskinäinen sota jatkuu. Aamun tv-keskustelijat olivat sitä mieltä, että ”paskaduunin” käsite saa uuden sisällön. Ei puhuttu siitä, keillä on oikeus tehdä itse oman elämänsä valinnat ja kuka työnnetään tunkiolle ja kaatopaikalle jo alakoulussa. Myönnän, että keskustelun aihe ei ole trendikäs, ei varsinkaan piireissä, joissa strategiset muutoskonsultit operoivat johtoryhmissä, kontributoiden resilienssin lisäämiseksi ja fasilitoiden  muutosvastarinnan murtamista.

 Paska ihminen, paska duuni. Niin yksinkertaista se taitaa olla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: