Kenen totuutta puolustat?

Al Jazeera näytti juuri hirveitä kuvia verisestä kamerunilaisesta koululuokasta, jossa oli tapettu kahdeksan 12-14 vuotiasta lasta ja haavoitettu monia. Äitien epätoivo ylitti sietokyvyn.

Seuraavassa dokumentissa kuvattiin broileritehdasta, jossa Trumpin roskaväeksi, tappajiksi ja raiskaajiksi nimeämät meksikolaiset ja muut siirtolaiset tekivät töitä nopeasti kiitävän liukuhihnan äärellä vieri vieressä, ilman maskeja. Ilmanvaihtoa ei broileritehtaassa ollut. Jättitehdas se työpaikka oli, vaikka sillä oli kauniimpi nimi.

Omistajat kertoivat, että työntekijöiden turvallisuudesta huolehditaan. Meksikolaisen lesken, entisen opettajan, kertomus miehensä koronakuolemesta kertoi muuta. Leski joutuu jatkamaan työtään hihnalla. Hän sai sairaalasta 168 000 dollarin laskun aviomiehensä hoidosta.

CNN toi jo Trumpinkin olohuoneeseen. Hän kertoi maskittomina hurraavien kannattajiensa keskellä, että koronaluvut laskevat Yhdysvalloissa kaiken aikaa. Epätoivoinen tehohoito-lääkäri Indianasta kertoi, että luvut vain kasvavat; eilen Yhdysvalloissa tehtiin ennätys, yli 82 000 tartuntaa vuorokaudessa. Pienissä kaupungeissa sairaalapaikat eivät riitä.

Televisioruudussa tarkka-ampujat tappavat ”terroristien” lapsia, huumatut lapsisotilaat ampuvat käskystä keitä tahansa. Hymyilevät  presidentit siunaavat pommilastien pudottamisen kouluihin ja sairaaloihin ja pistävät toisinajattelijat vankilaan. Euroopassakin dikaattorit alistavat kansaansa ”oikean demokratian” nimissä.

Maailman valtiaiden moraalittomuuden, raakuuden, itsekkyyden ja tyhmyyden keskellä on vaikea olla optimisti. Korona pysäyttää meidät, mutta se antaa myös joillekin mahdollisuuden hyötyä tilanteesta. Kun maailma on sekaisin, taatusti ilmaantuu ”pelastajia,”  jotka myyvät ilmaa säkissä, kunhan hinnasta sovitaan. Koulutkaan eivät ole turvassa lipeviltä kauppiailta.

Miten lapsia kasvatetaan vastuulliseen inhimillisyyteen ja yhteisvastuuseen niin, ettei heille aiheuteta samalla tuskaa. Moni lapsi on ahdistunut maailman tilasta, jolle hän ei mitään voi.  Aikuiset voivat  antaa lapsille turvaa ja keksiä yhdessä lasten ja nuorten kanssa pieniä tekoja, joilla voidaan konkreettitisesti auttaa maailman kärsiviä. Se voi vähentää lapsen ahdistusta. Kauhukuvia tulevaisuudesta ei saa maalailla.

Pelottavin on itsekäs julmuri-johtaja, joka kerää ympärilleen joukon taputtavia nöyristelijöitä. Kun näistä on imetty kaikki hyöty, heidät potkitan ensimmäisestä kriittisestä kommentista ulos sisäpiiristä, pilkan saattelemana.

Pienemmässä mittakaavassa hyvä-veli-sisar-verkostot torjuvat työelämässä heidät, jotka eivät mukisematta hyväksy kaikkea, mitä ylhäältä syötetään. Kannattaa pohtia myös median julistamaa puolueettomuutta. Kuka saa palstatilaa tai ruutuaikaa, kuka ei? Paikalliset pravdat julistavat usein vain yhtä totuutta, puolueettomuuden naamari kasvoillaan. On helppo ennustaa, että koronan pitkittyessä keskinäinen syyttely lisääntyy.

Pandemian, materialismin, elintasokilpailun ja kasvatuksellisen sokeuden keskellä on pakko olla pessimisti. Kuka asettaa aidosti moraalin, humaanisuuden ja yhteisen hyvän etusijalle tänä itsensä brändäämisen, ahneuden, röyhkeyden ja menestyspakon aikana.

Kenelläkään meistä ei ole varaa tekopyhään hurskasteluun omasta hyvyydestään. Jokainen voi kuitenkin vaikuttaa omalla toiminnallaan siihen kumpi on voitolla inhimillisyys vai julmuus, suvaitsevaisuus vai suvaitsemattomuus, sivistyneisyys vai sivistymättömyys.

.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: