Suomessa nuoret naisministerit johtavat taistelua koronavirusta vastaan

Yhdysvalloissa 121 000 ihmistä on saanut koronatartunnan (tieto 29.03). Osavaltioiden kuvernöörit ovat esittäneet epätoivoisia vetoomuksia Trumpille hengityslaitteiden ja muiden elämää pelastavien varusteiden saamiseksi. Trump leimasi aluksi koronapuheet demokraattien keksimäksi propagandaksi. Sitten hän lupasi äänestäjilleen pikaista paluuta arkeen. Pari vikkoa vain, niin kaikki on hyvin….

Suomalainen hyvinvointivaltio on osoittanut ylivoimaisuutensa, kun kansakunta on hädässä. Mitä mahtaa ajatella nyt esimerkiksi hän, joka leimasi viime laman aikaan koulujen ja terveydenhoidon lisämenoja vaativat populistisiksi kansan mielistelijöiksi. Kuka silloin mielisteli ja keitä?

Hallitus on toiminut analyyttisen järkevästi. Se on nojautunut päätöksissään todellisiin asiantuntijoihin eikä höpöttäjiin.

Hallituksen pääministeri ja avainministerit ovat nuoria naisia. Oletteko huomanneet, että televisiossa terveysalan asiantuntijoissa on ollut vahva naisedustus? Naisilla on ollut analyyttistä älyä ja kykyä perustella kansalle nykytilanteen vaatimia toimia. Nyt on syytä arvioida uudelleen Suomen Palvotun Neuvonantajan vaatimuksia: ”Julkista sektoria ja sosiaaliturvaa olisi syytä ryhtyä leikkaamaan vauhdikkaasti. Tällaiset toimet ovat välttämättömiä. Paasikivikin sanoi, että viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen.”

On suuri siunaus, että joidenkin kiusaksi Suomessa on haluttu taistella 2000-luvulla yhteisen koulun ja terveydenhoidon määrärahojen puolesta. Taistelu on ollut välillä aika toivotonta, koska vastapuolella ovat olleet Isot Pojat ja heidän aatesiskonsa.

Naiset on leimattu vuosisatoja miehiä tyhmemmiksi. Heistä ei ole johtajiksi, todistelivat eräät suomalaiset professorit vielä 2000-luvun alussa. Syynä oli kuulemma geenien sanelema hoivavietti, joka häiritsi aivotoimintaa ja ylikorosti hoivan ja hellyyden merkitystä.

Entäpä jos nämä naisellisina pidetyt heikkoudet ovatkin ihmiskunnan tulevaisuuden toivo. Ehkä ominaisuudet ovat läheistä sukua moraalille ja yhteisvastuulle muista ihmisistä.
Jos kansainvälisiä firmoja olisi kiinnostanut, kehitysmaiden pahat tautiepidemiat olisi ehkäisty jo aikoja sitten rokotuksin. Ei se ole kiinnostanut lääkefirmoja, raha on ohjannut kiinnostuksen kohteita.

Pirjo Mäkelä 1930 – 2011 oli suomalainen bakteriologian tutkija ja akateemikko. Hänen tutkimusryhmänsä kehitti rokotteita, joista esimerkkinä epidemiauhan alla, vuonna 1973, nopeasti kehitetty aivokalvontulehdusrokote.

Haastattelin akateemikko Pirjo Mäkelää vuonna 2003, kun kirjoitin kirjaa Naislahjakkuus. Näin akateemikko kertoi: ”Asia, jota olen tehnyt suurimman osan elämääni, on rokotteiden tutkiminen. Se on ollut hyvin käytännönläheistä työtä. Meillä Suomessa oli epidemia, johon tarvittiin uutta rokotetta ja sen tutkimista. Pian kävi selväksi, että vastaavanlaisia rokotteita voidaan kehittää muihinkin bakteeritauteihin, ja niin päädyin jatkamaan niiden tutkimista. Näillä rokotteilla on ollut käytännön vaikutuksia lasten terveyteen sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti.”

***************

Tulevina kuukausina on varmasti tilaisuuksia läimäytellä hallituksen ministereitä milloin mistäkin virheestä. Työ on epäinhimillisen raskasta ja vastuullista. Kun hallitus tekee 16 tunnin työpäiviä, on turha ahdistella ministereitä siitä, mitä eilen tehtiin väärin.

Miltä sinusta tuntuisi kantaa nyt vastuuta kansalaisten elämästä? Jokainen voi miettiä omia arvojaan ja tekojensa vaikuttimia. Eivät tiukasti istuvat poliittiset intohimot ole kadonneet. Vastustajaa läimitään yhä poskille, kun siihen on mahdollisuus. Se on moraalitonta ja raukkamaista, monen läimijän mielestä ilmeisesti miehekästä. Naisministereissä on kuitenkin ollut enemmän määrätietoista kekkosta kuin pilkkaajien kuorossa, joka on onneksi huvennut muutaman poskisolistin huuteluksi panssariaidan takaa. Ministerit ovat tarkoittaneet aidosti sitä, mitä ovat sanoneet. Heillä on ollut varaa tunnustaa tukeutuvansa avustajiin, terveysalan asiantuntijoihin; sekin on ollut joillekin kaikkivoiville heikkouden merkki.

Tulevina kuukausina testataan suomalaisten viisaus ja moraali. Mikä on ns. hyvinvointivaltio? Mikä on itsekkyyden ja yhteisvastuun suhde? Kukaan ei pääse tässä tilanteessa itseään pakoon.

2 vastausta artikkeliin “Suomessa nuoret naisministerit johtavat taistelua koronavirusta vastaan”

  1. Hieno kirjoitus josta olen kaikesta melkein samaa mieltä, paitsi etten usko pitävän paikkaansa että rokotetta covid-19 vastaan olisi voinut keksiä ennakkoon jos vain olisi viitsitty. Tämä virus on tietojeni mukaan uusi, eikä siten ollut mahdollista kehittää valmista rokotetta ennakkoon. Sensijaan olisi pitänyt jo ajat sitten kieltää kiinalaisten villieläinmarkkinat.

    Tykkää

    1. Kiitos! En tarkoittanut tätä virusta kun viittasin ”pahoihin tautiepidemioihin.” Ei ole voitu tietenkään keksiä rokotetta etukäteen. Pirjo Mäkelä kertoi minulle kehittelevänsä rokotteita kehitysmaiden lapsille – sellainen ei juuri firmoja kiinostanut. Rahaa tuli niille aivan muilta tahoilta.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: