Suomi, onnellisen kärsimyksen ykkösmaa

Ainakin kymmenen vuotta Suomessa on julistettu, miten onnellisia olemme. Taas kerrottiin, että olemme maailman onnellisin kansa, ihan arvovaltaisen YK:n tutkimuksen mukaan. Tätä ei pidä tietenkään julkisesti epäillä, saati kiistää. Siitä saa helposti kiittämättömän marisijan maineen. Poliitikot voivat närkästyä, koska heillä on tapana korostaa onnemme ykkössijaa. Kansalaisen olisi paras olla ennen vaaleja kiitollinen siitä, miten upeasti onneamme on lisätty juuri tällä vaalikaudella. Ja kenen ansiosta!

Ei Suomea eikä Papua-Uusi-Guineaa voi julistaa onnellisimmaksi kansakunnaksi, koska onnen määrää ei voi mitata numeroin, varallisuudella eikä elintasolla. Yksilön onnellisuus on sisäinen tila, joka vaihtelee. Onnella tehdään bisnestä, kirjoitetaan oppaita ja pidetään kivoja kursseja maksukykyisille. Maanantaina kuitenkin sama synkkä naama katsoo peilistä.

Suomi on hyvä maa, on onni syntyä Suomeen. Suurin vaaramme ei ole onnellisuuslistalla vajoaminen, vaan realismin ja arkijärjen väheneminen. Kun lukutaito heikkenee, heikkenee ajattelukyky ja terve järki katoaa,
Tämän aamun uutisotsikon mukaan ”Suomessa kansalaisten perusoikeudet toteutuvat.” Teksti kertoo, että 86 prosenttia haastatelluista sanoo, että kokoontumisvapaus toteutuu hyvin, kolmasosa sanoo, että toimeentulo ja ihmisestä välittäminen toteutuvat huonosti. Mitä ajattelet uutisen otsikosta ja tutkimustuloksesta?

Amerikkalainen ”keep-smiling” onnellisuus on vyörynyt mediaan aiheuttamaan ahdistusta, depressiota, paniikkihäiriöitä ja luulosairautta, varsinkin nuorissa ikäryhmissä. Pitää olla kaunis, aivan kuin se idoli, kun kaikki muutkin pyrkivät samaan. Heikkoutta ei saa osoittaa, siksi nuorten, 17-35 vuotiaiden laumat täyttävät isojen kaupunkien terveyskeskuksia saadakseen diagnoosin ja lääkettä; sydän hakkaa, pelottaa, iho on kuiva, tukka lähtee eikä henki kulje. Kun paha olo on lääkitty, normaalielämää voi kestää taas viikon. Sitten ei enää jaksa arkea velvollisuuksineen.

Tällainen on se onnellisten Suomi, josta jotkut osaavat rohmuta heikkojen kustannuksella rahaa ja kuvittelevat sen lisäävän omaa onnellisuutta. Se on paha harhaluulo. Hyvällä ihmisellä se lisää syyllisyyden tuntemuksia.

”Onnellisen ihmisen” määriteli psykiatrian professori Kalle Achté viimeisessä haastattelussaan, syyskuussa 2018. ”Onnellinen on ihminen, jota eivät syyllisyydentunteet paina ja jolla on hyvät ihmissuhteet.” Siinä se, yksinkertainen totuus todellisen asiantuntijan kertomana. Oma naama on tarpeeksi hyvä eikä aina tarvitse pyrkiä ”täydelliseksi.” Aina joku on kauniimpi, vahvempi ja lahjakkaampi.

Suomen suurin ongelma ei ole kansan ”muutosvastarinta,” vaan se, että typerillä poliittisilla päätöksillä ihmisiltä viedään usko elämään jo lapsena. Onnellisessa Suomessa huumeiden käyttö on räjähtänyt taivaisiin, johtaja tappaa kaverinsa pyssyllä, juoppo puukolla ja rattijuoppo autolla. Kodeissa prätkitään puolisoa turpiin, huoritellaan ja uhkaillaan; kotiväkivalta on Euroopan huipputasoa. Näin me, onnelliset!

Keep smiling, ota selfie, verkostoidu ja ole tänäänkin Hyvä Tyyppi! Have a nice day! Take care! Hymynaamoja tähän oikein paljon.

Ja muistakaa käydä tapaamassa onnellista Lyyli-mummoa siellä upeassa hoivakodissa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: