Csikszentmihalyi ohjaa hyvään elämään

 

In the book The Evolving Self, Mihalyi Csikszentmihalyi looks beyond happiness to consider what we need to grow as individuals and as a society. His thesis is that ”the good life” can only be achieved by becoming fully conscious. ”To know ourselves is the greatest achievement of our species,” he writes. ”And to understand ourselves — what we are made of, what motives drive us, and what goals we dream of — involves, first of all, an understanding of our evolutionary past. Only on that foundation can we build a stable, meaningful future.”

Mihalyi Csikzentmihalyi on tunnettu flow-ilmiön kuvaajana. Hänen teoksensa The Evolving Self ohjaa viisauden lähteille; seuraavassa poimin teoksen helmiä:

Se mitä ihmiskunnalle kolmannella vuosituhannella tulee tapahtumaan riippuu siitä, millainen ihmiskunnan tietoisuuden sisältö tulee olemaan: ideoista, joihin uskotaan ja joita arvostetaan, siitä minkä hyväksi ollaan valmiita toimimaan.

Tärkeintä on, että ihminen ymmärtää olevansa osa luomakuntaa. Tämä ei tarkoita, että kenenkään tulisi luopua omista tavoitteistaan ”yhteisen hyvän” nimissä. Päinvastoin: Ihminen, joka kehittyy ainutkertaiseksi itsekseen ja ymmärtää samanaikaisesti paikkansa maailmankaikkeuden kehitysprosessissa, välttää vieraantumisen -ja erillisyydentunteen, joka vaivaa niin monia.

Ei ole yhdentekevää millaiset ajatukset mieliämme täyttävät. Sekä elollisille, että elotttomille olioille on olemassa vain kaksi mahdollisuutta: evoluutio tai entropia, kehitys tai tuhoutuminen. Aikaa myöten jokainen muoto ja rakenne hajoaa, elimet rappeutuvat, vuoriketjut muuttuvat hiekaksi, kulttuurit sortuvat ja ne unohdetaan, jopa tähdet kuolevat, kun niiden energia loppuu. On kuitenkin olemassa toinen prosessi, joka vaikuttaa päinvastaiseen suuntaan: kasvu ja uuden luominen ovat yhtä tosia kuin kuolema ja rappeutuminen: kaiken aikaa syntyy uutta elämää ja uusia energian muotoja.

Kehityksen kannalta on olennaista, mihin yksilöt suuntaavat energiansa. On ironista, että ihmiset ovat yleensä kaikkein onnettomimpia silloin, kun heillä on sitä, mitä eniten toivovat: paljon vapaa-aikaa ilman mitään velvoitteita. Monen tietoisuus alkaa täyttyä ikävillä asioilla, mieleen hiipivät viha, masennus tai  ahdistus. Saatamme ajatella raivoisaamme esimerkiksi työyhteisömme omaa etuaan ajavia kiipijöitä, jotka yrittävät saada valtaa hinnalla millä hyvänsä, kenties meidän kustannuksellamme. Voimme ajatella monia mahdollisuuksia sairastua eri tauteihin.

Negatiiviset tunteet eivät aina ole pahasta, niiden avulla on  esimerkiksi luotu paljon taidetta. Niiden haittapuoli on kuitenkin  se, että mahdollisuudet hallita ajatuksia ja tekoja  vähenevät. Monet ihmiset eivät  kykene hallitsemaan ajatuksiaan ja halujaan. Yhä useampi etsii keinotekoista mielihyvää alkoholista tai huumeista. Se, mikä tuottaa hetken mielihyvää johtaakin helposti elämän tuhoutumiseen.

Moni ihminen toimii kuin laboratoriorotta, joka kuolee nälkään jos sillä on mahdollisuus stimuloida aivojensa mielihyväkeskusta. Heroiiniin tottunut apina tappaa itsensä uupumukseen etsiessään uutta annosta.

Ihminen on osa kulttuuriaan ja sen arvomaailmaa. Länsimaissa ihmisiltä vaaditaan ikuista nuoruutta ja kauneutta. On hymyiltävä jatkuvasti -hymynaamion takana on usein ihmisraunio. Monet muodostavat maailmankuvansa television ja roskaviihteen perustella, nielevät massan osana mukisematta oman törkyannoksensa päivä päivältä apaattisempina itsensä ja maailman tilasta.

Onneksi monet näkevät epäkohdat ja mädännäisyydet ja nousevat vastustamaan niitä. Jokaisen ei tarvitse taistella julkisesti. Riittää, jos mahdollisimman moni kysyy itseltään yksinkertaisesti “Miksi? Onko minun oltava tässä mukana?” Jokainen kykenee halutessaan ajattelemaan itsenäisesti. On tärkeää oivaltaa, että usein ne jotka ajatuksiamme pyrkivät ohjaamaan tekevät tyydyttääkseen omia tarpeitaan ja osoittaakseen ylemmyyttään.

Ihmisillä on oikeus elää elämänsä omien periaatteidensa mukaisesti, kunhan ne eivät vahingoita  muita. Onnellisimmat ihmiset tekevät sellaista työtä, mistä nauttivat. He valitsevat ystävänsä ja elämänkumppaninsa harkitusti. Yleensä he eivät vaadi elämältä kovin paljon, ei varsinkaan mainetta tai valtaa. He kuitenkin yleensä vaativat itseltään omien ihanteittensa toteuttamista. Tällaisten ihmisten tavoitteet eivät palvele itsekkäästi vain omaa itseä, vaan myös yhteisöjä ja kulttuuria.img_0259

Olennainen kysymys on, kannanko vastuuta itseni lisäksi lähimmäisistä ja koko ihmiskunnan tulevaisuudesta.

Jokaisen kannattaa pohtia, millä tajunta kannattaa täyttää. Jos vahaan ja kiillotan autoa päivät pitkät, autosta tulee kuin osa minua. Kun auto kiiltää, olen onnellinen, pieni ruostetäplä taas suistaa minut epätoivoon. Jos oma ulkonäköni ja nuoruuden  ihailu ovat tärkeimpiä asioita, lisääntyvät rypyt masentavat ja ahdistavat.

Minuus muodostuu tavoitteidemme tärkeysjärjestyksestä. Tavoitteet määräävät sen, mihin suuntaamme huomiomme ja mihin energiamme käytämme. Jokaisen kohdalla voidaan puhua Maslowin termein “itsensä toteuttamisen tarpeesta.” Kehittyneimmät yksilöt pohtivat myös koko ihmiskunnan tavoitteita, säilymistä ja hyvinvointia.

Ihmiskunta tarvitsee viisautta. Viisaudessa on kolme puolta. Ensisijaisesti se on tapa tietää, kognitiivinen ominaisuus. Toiseksi, viisaus on hyve, tapa toimia vastuullisesti sosiaalisessa yhteisössä. Viisaus johtaa henkilökohtaiseen hyvään, koska viisauden harjoittaminen johtaa iloon ja sisäiseen rauhaan.

Kapea-alainen, itsekäs spesialisti ei ole viisas, vaikka olisikin älykäs. Viisas ei ota itseään liian vakavasti. Itsetärkeyden kahleista vapautuminen vaatii rohkeutta. Ne, jotka siinä onnistuvat, harvoin katuvat.

Hyvän yhteiskunnan perusvaatimus on se, että se antaa jokaiselle ihmiselle mahdollisimman hyvät edellytykset toteuttaa geneettisen potentiaalinsa täyteen kukoistukseen, runoilijalle, tiedemiehelle, urheilijalla, köyhälle ja rikkaalle. Se ei estä ketään kehittymästä, se auttaa jokaista lahjakkuutensa löytämisessä.

Hyvä yhteiskunta auttaa myös yksilöitä saamaan iloa ja tyydytystä sosiaalisessa yhteisössä toimimisesta. Samalla se  vastustaa niitä, jotka loiseläjien tapaan imevät toisten psyykkistä energiaa itsekkäiden tarpeidensa vuoksi. Se ei hyväksy omaa etuaan ajavien vallanhaluisten alistajien toimintaa, ovat nämä sitten alistavia vanhempia tai vallanhaluisia esimiehiä.

Ole rohkeasti oma itsesi, olet arvokas, ainutlaatuinen ihminen!

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: